I både slott och koja

1700-tal, inte bara för de rika

I början av 1990-talet ville IKEA väcka nytt liv i det svenska möbelarvet från 1700-talet. Förebilden var de enkla vardagsmöbler med vackra linjer och snidade detaljer som kom att kallas den gustavianska stilen. Ett formspråk som skulle visa sig hålla måttet oavsett nya trender och stilar ända in i vår tid.

Under 1700-talets mitt växte en ny borgarklass fram i Sverige som kunde unna sig vackra vardagsvaror och tid för social samvaro i hemmet. Möbler var plötsligt inte enbart en praktisk nödvändighet utan ett sätt att trivas bättre i hemmet.

När Gustav III av Sverige besökte slottet Versailles 1771 inspirerades han starkt av den nyklassiska stilen under den franske kung Ludvig XVI. Men Sverige hade dålig ekonomi och därför tvingades svenskarna att söka enklare lösningar eftersom det kostade för mycket att importera möbler och andra bruksföremål från utlandet. I stället skickade man efter skickligt yrkesfolk från Frankrike för att utbilda svenska hantverkare och konstnärer.

Oljemålning av Sveriges Kung Gustav III iförd pudrad peruk, sammetsjacka, sidenväst och stora medaljer.
Ljusgrå trästol, HALLUNDA, med stoppad sits i blåvitrutigt tyg.
När kung Gustav III besökte det franska slottet Versailles fick han syn på en tjusig stol. Han bad stolmakaren Johan Peter Mansnerus i Stockholm göra en förenklad variant, som tillverkades i 48 exemplar. Den blev förebild till stolen HALLUNDA, som gjordes i betydligt fler exemplar.

Under 1700-talets andra hälft skapades vardagsmöbler med alltmer förenklade tillverkningsmetoder i den stil som brukar kallas den gustavianska. En stil som än idag är en levande del av svensk möbelkonst. Att skapa en lite vackrare vardag med små ekonomiska medel fick starkt fäste i den svenska folksjälen.

Bra tajmning

I början av 1990-talet funderade IKEA på att tillverka nya möbler i gustaviansk stil. Samtidigt hotades en unik samling av just ett sådant möbelbestånd av försäljning och bortskaffning.

Den gamla hälsobrunnen Medevi i Östergötland hade bevarat möbler och rumsmiljöer sedan 1687 och man tog fortfarande emot gäster. Men stadigt ökade kostnader gjorde att Medevi var på väg att säljas och att en kulturskatt skulle gå förlorad.

Grusväg kantad av äldre byggnader och lummiga träd, Medevi Brunn.
Medevi Brunn i Östergötland är en unikt bevarad kulturmiljö med ett 70-tal historiska byggnader. Som den äldsta hälsobrunnen i Norden har man tagit emot gäster sedan 1687.

Riksantikvarieämbetet, som leder arbetet med att bevara, använda och utveckla Sveriges kulturarv, hjälpte vid den här tiden till att renovera den kulturhistoriska miljön på Medevi.

Den dåvarande riksantikvarien Margareta Biörnstad bestämde sig för att ringa till IKEA och be om hjälp med ett ekonomiskt bidrag till Medevi för att stoppa försäljningen. De kunde inte ha hört av sig vid en bättre tidpunkt. Margareta Biörnstad och Ingvar Kamprad träffades över en lunch. Det ledde till ett unikt samarbete där IKEA stöttade Medevi Brunn och samtidigt fick stöd i utvecklingen av ett gustavianskt sortiment.

Himmelssäng i gustaviansk stil från 1700-talet, ljusgrå med blåvitmönstrat tak.
Nyproducerad himmelssäng i gustaviansk stil, ljust grå med blåvitrutigt tak och tygkappa.
Förebilden till sängen SKATTMANSÖ (t.h.) i massivt lövträ härstammar från Skattmansö herrgård i Västmanland och tyget EKEBYHOLM hittades på Ekebyholms herrgård i Uppland.

Gammaldags nytillverkat

Lars Sjöberg, intendent vid Nationalmuseum i Stockholm, fick i uppdrag att hitta de rätta förlagorna för den nytillverkade serien med 1700-talskopior. Han gjorde ett urval av förebilder med såväl konsthistoriskt som funktionellt värde. Lars och andra experter bidrog också med kunskap om tillverkningen av nytillverkade kopior i gustaviansk tradition.

Varje möbel och produkt i serien hade en historia att berätta. Kopiorna kontrollerades noga av intendent Lars Sjöberg innan de kvalitetsstämplades med Riksantikvarieämbetets sigill.

Gråhårig man i rutig kavaj, blå skjorta och slips, håller upp en äldre stol.
Lars Sjöberg, konsthistoriker, författare och tidigare intendent vid Nationalmuseum i Stockholm, hjälpte IKEA att skapa 1700-talsprodukterna.
Svart-vitt sigill med tecknad gustaviansk stol och texten IKEA of Sweden samt Riksantikvarieämbetet.
Precis som 1700-talets hantverkare signerade sina verk, sattes ett sigill på de nygamla möblerna som IKEA producerade.

Autentiskt nygammalt

Möbler och andra produkter producerades för att se ut som de gjorde då, utan konstgjord patina, med tyger i klara färger. Bara tiden och naturligt slitage skulle få ge de nygamla IKEA möblerna avskavda hörn och blekta stolstyger.

Intendent Lars Sjöberg samarbetade med produktutvecklare på IKEA för att hitta lösningar som inte krockade med 1700-talets enkla, funktionella estetik. Alla var överens om att möblerna måste hålla hög kvalitet och tillverkas enligt svensk hantverkstradition. Samtidigt ville IKEA när det var möjligt använda modern industriproduktion för att kunna hålla priserna nere.

Närbild på händer som snidar en träram vid en rustik snickarbänk.
IKEA samarbetade med mindre leverantörer där hantverkskunnandet hade gått i arv i generationer.

En del av 1700-talets material som inte mötte samtidens krav på säkerhet och miljöhänsyn ersattes förstås, som halm i stoppning och kvicksilver i spegelglas. Men stolskopiorna snidades i ett stycke och fick sitsram av massivt trä med stoppning av domestikväv och linneklädsel.

Soffan SVENSKSUND fick hampa i den bärande väven och stoppning av naturgummi och kokosfibrer. Snidade dekorationer med blommor och blad gjordes för hand, ofta av mindre leverantörer där hantverkskunnandet hade bevarats i generationer.

Trågsoffa i ljusgrått med blå-vit-rutig sittdyna och kuddar och ett snidat flätband i sargen.
Bilden visar trågsoffan SVENSKSUND. Förebilden gjordes sannolikt av en skicklig snickare och bildhuggare i slutet av 1700-talet. Det rika flätbandet i sargen tyder på ett hantverkskunnande utöver det vanliga.

Alltför framgångsrik

I juni 1993 presenterades serien på den kända botanisten Carl von Linnés födelseplats Råshult utanför Älmhult. Den blev mer eftertraktad än någon kunnat drömma om och snart gapade hyllorna tomma i många varuhus.

Ljusgrått pottskåp i gustaviansk stil, med rena linjer i ben och kanter.
Pottskåpet var en oumbärlig möbel i sovrummet under 1700-talet. Förebilden till SANDBRO pottskåp härstammar från ett säteri med samma namn, norr om Uppsala. Originalet tillverkades runt 1770 enligt typisk gustaviansk formförenkling med bibehållen elegans.
Stor ljuskrona i gustaviansk stil med hängande kristaller och tända ljus.
STUREHOV ljuskrona har en nära 250 år gammal tvilling på Sturehovs herrgård utanför Stockholm. Där hänger originalet i ett sidenklätt kabinett. Ljuskronor i denna stil blev omåttligt populära i Sverige och spreds även till allmogemiljöer, vilket är unikt för Sverige.
Brunt litet träbord i gustaviansk stil står i en sliten bruksmiljö.
När tebjudningar var högsta mode under 1700-talet kom förlagan till bordet KROGSTA väl till pass. För att spara plats när tebjudningen var över användes så kallade tebord med fällbar skiva. Originalet kom från Krogsta by i norra Uppland.
Spegellampett i gustaviansk stil med förgylld ram och två tända ljus.
Originalet till denna spegellampett tillverkades av spegelmakaren Nicolas Meunier 1777, därav namnet MEUNIER. Originalet var av massivt trä med dekor i papier-maché och spegel av folierat kvicksilverglas. IKEA använde massivt trä i den skulpterade dekoren men vanligt, giftfritt folierat glas till spegeln.
Ljusgrå trästol med stoppad sits i blåvitrutigt tyg, samt ben och kanter med strama linjer.
IKEA använde inte 1700-talets linoljefärg på grund av de långa torktiderna. Men för den som själv ville måla på traditionellt sätt erbjöds en del möbler i obehandlat utförande, som stolen FRESTA. Originalet gjordes på 1790-talet av stolsmakaren Johan Erik Höglander i Stockholm och hittades i Fresta socken i Uppland.

Då sortimentet var så hantverksintensivt tog det tid att tillverka fler produkter, vilket ledde till en långvarig bristsituation. Först 1997 var tiden inne för att återlansera serien 1700-tal. Rusningen blev återigen stor – för vem vill inte inreda sitt hem som på Gustav III:s tid till låga priser?

Klicka för att läsa broschyren Svenskt 1700-tal på IKEA från 1995. Här finns också ett rikt bildmaterial som visar förlagor och nyproduktion av allt från möbler till lampetter, speglar, servis och textil.

Relaterat