Andra akten i Japan

Från fiasko till framgång

Foto: Koji Sashara/AP/TT.
Foto: Koji Sashara/AP/TT.

Vid millennieskiftet hade det gått nästan 20 år sedan IKEA avslutade sitt första misslyckade försök att etablera sig i Japan. Minnena från den snöpliga reträtten 1986 levde kvar och därför skedde återvändandet varsamt och med stor ödmjukhet.

Det första försöket fallerade på allt från brist på kapital till en skriande okunskap om det japanska samhället. Först i efterhand insåg IKEA att tresitssoffor och höga bokhyllor inte gick att sälja till storstadsbor som levde på liten yta. Att dessutom kräva att kunderna själva skulle frakta hem och montera sina möbler sågs av många japaner som en ren förolämpning.

Planen var att öppna det första varuhuset omkring 2005, men i ett personligt brev varnade Ingvar Kamprad den dåvarande IKEA chefen Anders Dahlvig för att ha för bråttom. Ingvar mindes Japan som ”en speciell marknad som kräver stora förberedelser, inte minst på kvalitetssidan”. Han tipsade också IKEA chefen utifrån sina egna erfarenheter från 1970-talets satsning, att de nu måste ”göra rätt från början, vi har redan haft ett fiasko där”. Ingvar trodde att det nog fanns mycket att lära av Japan när det gällde att höja kvalitetsnivån på service ”ett bra snäpp”.

Tre finklädda personer, kvinna i rosa dräkt, man i svart kostym och kvinna i grå dräkt sätter varsin spade i jorden.
Dåvarande VD för IKEA Japan, Tommy Kullberg, sätter spaden i marken vid bygget av ett av de första IKEA varuhusen i Tokyo 2005. Vid sin sida har han Kronprinsessan Victoria och prinsessan Takamodo från den japanska kejsarfamiljen.
Man i svart kostym, Tommy Kullberg, ger en olivkvist till shintopräst i hög hatt och blå sidenkimono.
Två Shintopräster genomförde en helig ritual under markbrytarceremonin för att ”rena” platsen för bygget och be om lycka och framgång för IKEA. Här får en av prästerna enligt traditionen en olivkvist av Tommy Kullberg.
Fyra finklädda personer, två män i mörk kostym, kvinna i rosa dräkt och kvinna i grå dräkt dricker ur träskålar.
Japans tidigare ambassadör i Sverige, Mr. Matano, Kronprinsessan Victoria, japanska prinsessan Takamodo och Tommy Kullberg, VD för IKEA Japan, dricker sake ur träskålar, handgjorda speciellt för markbrytningsceremonin.
Man i mörk kostym och slips tar en stor tugga av en varmkorv, i bakgrunden en leende japansk kock och en IKEA skylt.
Självklart serverades varmkorv från IKEA efter första spadtaget. Bakom hungrige Tommy Kullberg står kocken Seiichi Okubo. Han driver till vardags den svenska restaurangen Lilla Dalarna i Tokyo, som serverat svensk husmanskost i decennier.

Borta bäst

Redan 2002 anlände IKEA veteranen Gordon Gustavsson till Japan för att förbereda det nya varuhuset. Ungefär samtidigt anställdes affärsrådgivaren Tommy Kullberg, som hade bott i landet sedan 1988. Tommy ville att IKEA skulle ta gott om tid på sig och förklarade att japanerna var ”världens mest kvalitetskrävande konsumenter”. Samtidigt var både Gordon och Tommy övertygade om att satsningen låg rätt i tiden. Om det första misslyckade försöket sade Tommy ofta att ”Japan var inte redo för IKEA då, och IKEA var inte redo för Japan”.

Leende man i glasögon och gul skjorta med texten IKEA. Gordon Gustavsson.
Gordon Gustavsson kom till Japan 2002 för att bygga upp det nya IKEA varuhuset efter en tid som varuhuschef i Shanghai, Kina.

Mycket hade förändrats i det japanska samhället sedan 1986 som kunde gynna IKEA. Synen på låga priser hade nyanserats och var inte längre likställd med usel kvalitet. En del yngre japaner kunde nog till och med tänka sig att montera sina egna möbler. Men generellt kvarstod synen på hemmet bara som den plats där man sov och förvarade sina ägodelar. Tommy Kullberg förklarar att det inte var hemmet utan kontoret som var Japans viktigaste plats. ”Hemmet var en slags parkeringsplats för kroppen där man badade och sov”, säger Tommy. Intresset för heminredning var traditionellt lågt och många köpte bara möbler en gång i livet, när de gifte sig.

Långa arbetsdagar och små boendeytor hade under lång tid format japansk livsstil. Männen, som utgjorde en majoritet av arbetsstyrkan, gick sällan hem efter jobbet utan till barer med sina kollegor. Den stora andelen kvinnor som var hemma med barnen sökte sig till parker och varuhusens stora lek- och barnavdelningar. För IKEA, som byggde sin affärsidé på att hjälpa människor att skapa en bättre vardag hemma, skulle Japan bli en tuff utmaning.

Man med svart hår sitter vid ett långt vitt bord, framför en hylla på väggen med små verktyg och skruvar.
IKEA medarbetare gjorde hundratals hembesök i Japan och såg att det definitivt fanns en plats för IKEA, både ur pris- och designperspektiv och särskilt kring organisering och förvaring.
Ett litet barn sitter vid matbordet i ett kök, en kvinna och en man diskar och plockar undan bakom honom.
Toshiro och hans fru plockar undan efter maten medan sonen dröjer sig kvar vid matbordet under ett hembesök från IKEA.
Ett litet barn sitter på ett parkettgolv och leker med en stor tågbana.
Barnen är viktiga i Japan och får ofta ta stor plats hemma.
Matbord sett ovanifrån, fyra brickor med mat framdukade samt några mindre skålar med grönsaker.
Kök och matplats noterades också som områden med potential av inredarna. Det som saknades i sortimentet men som fanns i många japanska kök, var en smal rullvagnshylla som kunde skjutas in i springor mellan skåp och väggar.

Upplysande besök

IKEA inledde intåget i Japan med att göra över 100 hembesök i Tokyo, hos barnfamiljer och singlar, unga urbana par och förortsbor. Experterna kröp på golvet med måttband, rotade i garderober och köksskåp och noterade för IKEA annorlunda badrumslösningar och väggfasta garderober.

Dessutom studerades över 40.000 bilder från japanska hem. Det noterades att de flesta bostäderna hade lågt i tak och att väggarna var klädda med väv eller hade skrovliga ytor som de boende ogärna borrade hål i. Balkonger användes enbart för tvättmaskin och torkställning, samt för att vädra futon-madrasser. Det var ont om eluttag eller punktbelysning, hemmen lystes oftast upp av en stark taklampa.

IKEA såg tidigt stor potential för bland annat belysning, köksinredning, porslin och barnsortimentet. Barn i skolåldern hade oftast egna rum, för de behövde studiero, förklarade föräldrarna. Man noterade också att de flesta hem var ganska ”stökiga” med ”mycket prylar”. Ofta gömdes berg av saker och kläder bakom stilrena skåp- och skjutdörrar.

Stor djup garderob, noggrant organiserad med förvaringslådor och metallkorgar, en stor taklampa av rispapper i förgrunden.
IKEA insåg snart att sortimentet behövde anpassas, exempelvis till Japans traditionella inbyggda garderober.

”Vi såg stora behov av smart organisering och förvaring, minns Christopher Binz, som under sin första tid på IKEA i Japan fick göra både hembesök och studera konkurrenternas butiker. Han var en av hundratals svenskar som lockades av en annons i början av 2000-talet med rubriken ”Vill du bo i Japan?”.

IKEA sökte svenskar som talade japanska och hade kunskap om både svensk och japansk kultur, och kunde bli en sorts ambassadörer i de kommande varuhusen i en ny satsning kallad YPP, Young Potential Program.

Christopher Binz, som hade studerat japanska i Kobe som 20-åring, valdes ut tillsammans med ett 30-tal andra efter språktest och intervju. Även Anna Ohlin, idag chef för IKEA i Indien, anställdes inom YPP. Hon hade då bott i Japan sedan tidigt 1990-tal och gift sig med en japansk man. Hon installerades genast på ett minikontor i Tokyo och fick ansvar för allt från rekrytering till analyser, konkurrenter och positionering.

Mörkhårig kvinna i blå blus, Mai Tanigawa, står framför en vägg med gröna växter.
För att lära sig allt om IKEA från grunden skickades Mai Tanigawa ut på praktik på varuhus i Kina och Australien.

Alla som togs ut hade bott i Japan på grund av vitt skilda intressen, från teceremonier eller kampsport, till dataspel, manga eller mode. Några hade även vuxit upp i Japan men hade starka band till Sverige av olika skäl. Tillsammans med de lokalanställda skulle de få IKEA att lyckas.

Redan 2004 kom Mai Tanigawa, nu chef för heminredning och design, till IKEA som 20-åring. Det var hennes första jobb någonsin. Mai glömmer aldrig anställningsintervjun med en äldre svensk man, hennes blivande chef. ”Jag var nervös, för jag hade ingen arbetslivserfarenhet. Men han frågade mest om mina värderingar, om vem jag var som person och vad jag ville göra i framtiden. Han avslutade med att säga att han litade på mig och skulle stötta mig. Det fick mig att älska IKEA från första början!”

Leende blond kvinna och man, båda i svartbågade glasögon, med en liten blond pojke i blå fleecetröja.
Camilla och Christopher Binz anlände till Tokyo med sin son 2004 och stannade sex år. Idag arbetar de på IKEA i Älmhult och längtar ofta tillbaka till Japan.
Gruppfoto av sittande glada människor i IKEA personalkläder.
Christopher Binz, vid tillfället varuhuschef på IKEA Yokohama, tillsammans med sina medarbetare.

Nyanställda i både Japan och Sverige skickades först ut i världen för att lära sig om IKEA på varuhus i bland annat Kina, Australien och USA. Bara Christopher och några till fick stanna i Sverige för att de hade barn. ”Men att lära sig om IKEA på Kungens Kurva var nog oslagbart”, säger han. När praktiken var klar 2005, reste han och hans då gravida partner, Camilla, till Japan.

Enorm stålkonstruktion med texten Ski Dome på sidan, en trafikerad motorväg syns i förgrunden.
År 2002 stängde inomhusskidbacken Ski Dome i Funabashi i östra Tokyo. IKEA köpte marken för att bygga varuhus. Foto: Yoshinori Kuwahara.
Två kvinnor cyklar framför ett stort blågult IKEA varuhus.
Varuhuset i Funabashi som nu bär namnet IKEA Tokyo Bay, öppnade med pompa och ståt 2006 och lockade 35.000 nyfikna besökare.

Från skidbacke till varuhus

Det första varuhuset skulle anläggas i Funabashi i Tokyo, på platsen för världens största konstgjorda skidbacke som hade stängt 2002. För att slippa byggdamm i den tätbefolkade staden brukar man i Japan förbereda marken genom att man fuktar den torra jorden under flera månader. IKEA försökte i stället spara tid genom att så gräs på marken. Det skulle visa sig vara ett misstag. Gräsmattan lockade till sig en stor flock sällsynta flyttfåglar som slog sig ner och byggde bo. Byggstarten fick därför vänta tills fåglarna flög vidare. Det var tur i oturen, för det gav IKEA ytterligare några månader till förberedelser.

Två glada män lyfter stolta en stor såg, framför dem ligger en stor trästock i två delar.
Vid invigningen av IKEA varuhuset sågade varuhuschefen Gordon Gustavsson och Tokyos borgmästare, Koshichi Fujishiro, itu en trästock. Tommy Kullberg och Anders Dahlvig, då VD för IKEA, hejade på. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/TT.

Den 24 april 2006 öppnade IKEA sitt 40.000 kvadratmeter stora varuhus i Tokyo, det näst största i världen efter Kungens Kurva i Stockholm. I samband med lanseringen gjordes en reklamkampanj med affischtavlor över hela Tokyo, som marknadsförde idén om hemmet och barnen som viktigast av allt. Rubriker som: ”Hemmet är den viktigaste platsen”, ”Har du träffat dina barn idag?”, ”Stanna hemma” och ”Leker du med dina barn?” provocerade många. En del såg kampanjen som en uppmaning att inte gå till jobbet! Några tunnelbaneföretag vägrade till och med att sätta upp affischerna på sina stationer. Men IKEA var ändå nöjda med uppmärksamheten.

Stor grupp personer klädda i IKEA personalkläder står i en lång trappa och rulltrappa, samt på golvet nedanför i varuhus.
Medarbetare på invigningen av IKEA varuhuset 2006 – lokalanställda samt svenskar med japankunskaper som rekryterats inom YPP, Young Potential Program.
En lång kö med mörkhåriga personer ringlar sig runt ett stort blågult IKEA varuhus.
Köerna ringlade långa utanför varuhuset i Funabashi, idag kallat IKEA Tokyo Bay. På kort tid öppnade sedan ytterligare fem varuhus och rusningen blev stor. Ibland fick folk köa i upp till två timmar.
Uppbyggd rumsinteriör i glada färger på liten yta, en liten röd soffa och två vita hängstolar.
Till invigningen 2006 hade inredarna byggt upp ett 70-tal rumsmiljöer i varuhuset. Foto: Daniel Rook/AFP/TT.

På varuhuset hade svenska och japanska inredare byggt upp ett 70-tal rumsmiljöer anpassade till japanska förhållanden. Normalt var rumsmiljöerna cirka 4 kvadratmeter, men här användes det japanska sättet att mäta, utifrån tatamimattor. Rummen, av storleken 4,5 tatamimattor, var 3 kvadratmeter och visade allt från kompakta hemmabibliotek till fantasifulla inredningar för spelentusiaster.

Fyra lägenheter om cirka 30 kvadratmeter gav exempel på möblering och organisering för familjen, med smarta hyllsystem, pall- och sängförvaring. Kundansvariga Aya Kosai minns att rummen var anpassade till japansk stil, förutom att väggarna hade målats i starka färger. ”Efter ett tag målade vi om dem i vitt och beige. Och senare målade vi om igen, när konsumenterna hade vant sig vid det färgglada.”

Uppbyggd rumsinteriör i trä, med bokhyllor längs väggarna och små korgmöbler. Text vid ingången lyder IKEA 4,5 MUSEUM.
På invigningen 2006 kunde besökarna inspireras av rumsmiljöer i storleken 4,5 tatamimattor, cirka 3 kvadratmeter. Från vardagsrum till kompakta hemmabibliotek. Foto: Daniel Rook/AFP/TT.

Rusning och köer

Första dagen lockade 35.000 nyfikna besökare. Christopher Binz var senare med vid öppningen av ett annat varuhus, i Kohoku i Yokohama, och fascinerades av skillnaden mellan japanska och svenska konsumenter. ”Trots enorma mängder folk kändes det lugnt och välordnat. Efter en dag med rusning i Sverige var det kaos på varuhuset i Kungens Kurva. Grejer låg fel och på tag-själv-lagret hittade vi alltid öppnade kartonger och en enda röra. I Japan tog folk till och med av sig skorna när de gick in i utställningsrummen, även små barn.”

Som anpassning till japanska krav på hög servicenivå hade IKEA fler anställda i det nya varuhuset än i andra länder, men behöll en del av sin strategi. Som att vänta tills folk bad om hjälp i stället för att gå fram och fråga vad de behövde hjälp med. Det var förvirrande för besökare och en stor omställning för den infödda personalen. Att de dessutom skulle hälsa besökarna välkomna med ”Konnichiwa minnasan” (Hej kompis) i stället för ”Irasshaimase konnichiwa” (Välkommen, hej) kändes nästan oförskämt.

”Det kom så mycket folk på helgerna att en del fick köa i upp till två timmar utanför.”

Yuki Murata, en av alla nybakade universitetsstudenter som anställdes 2004 för att lära sig allt om IKEA inför varuhusöppnandet, minns hur märkligt det kändes. ”Jag hade ju praktiserat på IKEA i andra länder men det kändes väldigt obehagligt att tilltala japanska kunder på det sättet. Och samtidigt var det på något sätt befriande!”

Besökarna var dock positivt överraskade av de låga priserna. Många varor sålde slut och rusningen fortsatte när ytterligare tre varuhus öppnade 2008. ”Det kom så mycket folk på helgerna att en del fick köa i upp till två timmar utanför. Det blev trafikstockning på vägarna och en särskild telefonlinje öppnades för att informera om överbelastning och kötider”, berättar Aya Kosai, chef för kund- och konsumentmätningar i Japan.

Mörkhårig kvinna i blå blus sitter på en röd metallsoffa, Aya Kosai.
”Vi är över hälften kvinnor i personalen, även på chefsnivå, vilket är mycket ovanligt i Japan”, säger Aya Kosai. ”IKEA har dessutom egna förskolor som håller öppet så länge IKEA är öppet. Det gör att även mammor till små barn kan arbeta utanför hemmet”.

Grundaren Ingvar Kamprad kom till invigningen 2006, och överraskade den japanska personalen med kramar och handskakning. Aya, som då jobbade på butiksgolvet, skakade hand med Ingvar. ”Jag minns mest att hans händer var väldigt stora, och att han kramade folk också. Det var fint!” Ayas kollega Tamae Asayama glömmer aldrig när Ingvar Kamprad på invigningen upptäckte att jorden i krukor med gröna växter var torr och genast måste få vatten.

Leende mörkblond kvinna, Tamae Asayama, i röd-vitrutig skjorta sitter framför en vägg med gröna växter.
Tamae Asayama började på IKEA 2005 och är idag ansvarig för utåtriktat arbete med människor och lokalsamhällen.

Hemtransporter och returer

IKEA ville inte helt ge upp sin globala strategi att låta kunderna sköta en del av jobbet genom att själva transportera och montera sina produkter. Men i Japan behövdes alternativ. Redan från början fick kunder lista mindre produkter de ville få hemskickade i en så kallad ”tebura de box”. För större produkter, som möbler, erbjöds också hemtransport med bil. På den tiden utnyttjades detta sällan i andra länder, men i Japan blev det tvärtom. En majoritet av kunderna anlitade hemtransport och även monteringshjälp.

1/5
Sedan 2006 har IKEA Japan haft som mål att ständigt förbättra sina hemleveranser och upphämtningstjänster. Ett viktigt steg var lanseringen av ett banbrytande automatiserat system på IKEA Tokyo Bay den 22 november 2023.
2/5
Tidigare utfördes uppgiften att plocka ihop mindre produkter för leverans manuellt i varuhusen.
3/5
Robotlösningen använder tusentals lådor som plockar från ett tätt packat lager. Detta gör plockningen av små produkter som ljusstakar och mjukleksaker med robotprecision mycket effektiv.
4/5
Robotar hämtar automatiskt lådor och tar dem till medarbetare som hanterar beställningar. Det leder till kortare leveranstider, ökad kvalitetssäkring samt en bekvämare arbetsmiljö.
5/5
Den mänskliga faktorn är fortfarande viktig i den slutliga kvalitetskontrollen, men den åttafaldigt förbättrade plockeffektiviteten har frigjort tid för medarbetare. Denna kan användas för att hjälpa och inspirera kunder och därmed har automatiseringen av en stor del av leveransprocessen förbättrat upplevelsen för kunder i varuhusen.

”Folk kunde helt enkelt inte greppa konceptet, för de hade aldrig varit med om något liknande”, säger inrednings- och designchefen Mai Tanigawa. IKEA försökte ett tag väcka intresse för möbelmonteringen som en ”varm familjeaktivitet”. Genom att skruva ihop en stol skulle sammanhållningen stärkas genom att man skapade ett gemensamt hem tillsammans. Men gör-det-själv-konceptet, en grundbult på IKEA, blev ändå aldrig populärt, även om det inte var lika svårsålt 2006 som det varit 1974.

Fyra tecknade bilder visar hur man ska mäta höjd och svängradie i trapphus, dörröppningar och hiss.
Särskilda anvisningar för kunder om hur man mäter höjd och svängradie i de ofta trångbyggda japanska trapphusen.

Lärdomar på vägen

Trots minutiösa förberedelser fick IKEA lära sig en hel del på vägen under de första åren. Hemtransporter i all ära, men det gällde också att få in möblerna genom små dörröppningar och trånga hissar. Det blev många returer i början, berättar Christopher Binz. ”Vi fick ta fram exakta anvisningar kring hur kunderna skulle mäta storleken på hissar och takhöjd för att säkerställa att möblerna verkligen gick in. Vi fick också göra anpassade monteringsanvisningar för, till exempel, hur man satte ihop en garderob stående i stället för liggande på golvet, för ibland fanns det ju inte plats att resa möbeln upp.”

Den japanska personalen tog många egna initiativ. En dag upptäckte Christopher att de vanligtvis skrynkliga gula shoppingkassar som låg vid ingången låg prydligt vikta i ordentliga travar. Och i restaurangdisken upptäckte en ung man att nästan alla tallrikar alltid kom tillbaka med en enda oäten potatis. ”Han föreslog att vi skulle ge gästerna en potatis mindre”, berättar Christopher. ”Då slapp vi slänga och sparade dessutom pengar. En typisk IKEA lösning!”

Person i kortbyxor, vita knästrumpor och svarta skor står på en grön ryamatta med vit text: WET GRASS.
2018 förlanserades kollektionen MARKERAD, formgiven av Virgil Abloh, i Tokyo. Det blev långa köer och IKEA fick snabbt införa ett nummerlappssystem och sålde max en matta per person för att inte för många skulle få gå hem besvikna.
Två personer utklädda i hajdräkter står framför en liten husvagn i trä med IKEA skylt på väggen.
Gosedjuret BLÅHAJ visar världen hur man med hjälp från IKEA kan bo bra på liten yta i kampanjen Tiny Home. Sedan starten 2006 har IKEA Japan jobbat på ett annorlunda sätt med kampanjer och PR och väckt stor uppmärksamhet.
En person utklädd i hajdräkt och kostym står vid ett skrivbord nedanför en loftsäng.
2021 inredde IKEA Japan en 10 kvadratmeter stor lägenhet i Shinjuku för kampanjen Tiny Home. Det lilla hemmet hyrdes ut till IKEA Family medlemmar som betalade 99 yen, cirka åtta kronor per månad.

Justerat sortiment

Redan 2006 var sortimentet anpassat, med få tresitssoffor och skrymmande garderober som var storsäljare på andra håll. Det första varuhuset hade ett minskat antal produkter jämfört med normala 10.000. Några år senare hade IKEA i Japan finslipat sortimentet till 7.500 produkter som passade japanska hem. Dessutom hade höjden på bland annat bokhyllor och garderober sänkts. Anpassningar som IKEA inte hade gjort någon annanstans i världen.

Sedan 2006 har IKEA Japan arbetat målmedvetet med att visa hur Demokratisk Design kan göra livet hemma lite bättre, även i Japan. ”Flexibla funktioner och smarta lösningar för livet på små ytor är en viktig prioritering”, säger heminredningsansvariga Mai Tanigawa. Produkter har också tagits fram speciellt för Japan, som en mindre variant av den populära rullvagnen RÅSKOG, kallad RÅDHULT, och den nätta modulsoffan HALVDAN.

Liten grå modulsoffa, HALVDAN, samt möbler i ljust trä och bambu.
IKEA Japan har tagit fram flera specialprodukter som modulsoffan HALVDAN, med proportioner som passar in i små japanska lägenheter.
Två personer står på ett hustak, en iklädd vit t-shirt med stor svart streckkod, den andra i vit hoodie med IKEA text.
År 2020 presenterades EFTERTRÄDA, den första kläd- och modekollektionen någonsin från IKEA, exklusivt tillverkad för Japan.
Nyckelringar utformade som väskor, en gul, en knallrosa och en vit med texten IKEA i blått och gult.
Cityvaruhuset i trendiga Harajuku var först med att sälja KNOLIG, nyckelringar med pyttesmå FRAKTA väskor i olika färger.

”De flesta sofforna på IKEA är för stora för japanska hem, men folk vill ändå ha en soffa, för det skapar hemkänsla”, säger Mai Tanigawa. Intresset för punktbelysning har också ökat genom åren. ”Folk vill ha det men de vet inte hur de ska få till det hemma. Där kan vi hjälpa till.”

Stadskvarter dominerat av en vit husfasad med stora skyltfönster och en IKEA skylt i gult och blått.
2021 öppnade IKEA i Shinjuku, det tredje cityvaruhuset i Tokyo, Japan.

Efter en lång resa i två omgångar tycks IKEA ha hittat sin plats, inte minst sedan näthandeln rullades ut på allvar under 2017. 2024 fanns det tio varuhus, tre cityvaruhus och 20 pop-up-butiker. Japans första cityvaruhus öppnade 2020 i trendkvarteren i Harajuku. Strax därpå kom ytterligare två i Shibuya och Shinjuku.

På cityvaruhusen minglar den yngre generationen som gärna betalar i automatiska självbetjäningskassor och smakar på japansk-svensk fusion som bullar med matchasmak på kaféer och restauranger. Den här gången är IKEA i Japan för att stanna.

Uppdukat bord med gröna sötsaker, från donuts till tårtbitar, samt en traditonell matcha-visp och skål med grönt matcha-te.
Under sin årliga Matcha-sötsaksfestival erbjuder IKEA desserter med matchasmak. Även klassiska svenska tunnbröd får en matcha-twist när de fylls med bland annat bönpasta, frukt och en bit matchapaj.

Relaterat