Kära Brita!

En oväntad vänskap.

I slutet av 1950-talet såg katalogerna från IKEA helt annorlunda ut jämfört med senare katalogers stajlade och genomtänka rumsmiljöer. Ska sanningen fram så var bilderna i de tidiga katalogerna ganska torftiga. En soffa, en matta och en lampa ihopfösta, ibland av Ingvar Kamprad själv. Det skulle det snart bli ändring på när en viss vass Brita Lang gjorde entré på IKEA.

Ingvar Kamprad var en flitig brevskrivare och kunde konsten att formulera sig enkelt, kraftfullt och ofta med ett charmigt tilltal. När han så i slutet av 1950-talet fick ett brev från en kvinna vid namn Brita Lang, blev han genast förtjust i den rättframma tonen och det skarpa innehållet.

”Är Ni helt nöjd med Möbel-Ikéas katalog och anser Ni att den har en utformning som motsvarar företagets intentioner? […] Intresset för heminredning är som bekant outtömligt hos svenska folket, och det vore verkligen något att bygga på för Edert företag. Ni har möjligheten som ingen annan att verkligen visa, hur man kan inreda ett vackert hem till förbluffande låg kostnad. Jag skulle gärna hjälpa Eder med det arbetet.”

Brevskrivaren var frilansande redaktören och reklamaren Brita Lang från Stockholm, och tajmingen var perfekt. Katalogerna på IKEA hade inte utvecklats nämnvärt utseendemässigt sedan starten. Ingvar och hans kollegor hade ganska liten erfarenhet av hur en inbjudande heminredningsbild skulle kunna se ut. Det var helt enkelt dags att modernisera katalogens uttryck och här fanns en person som ville hjälpa till med just exakt det – perfekt! Ingvar bjöd omgående ner Brita till Älmhult för att hjälpa till med katalogarbetet på plats.

”Jag hyser inga tvivel om att du vill ge mig den hutlösa lön jag kommer att begära.”
– Brita Lang

Bara en liten detalj återstod – lönen. Ingvar var ju känd för sin småländska sparsamhet, men Brita var en tuff förhandlare. ”Jag hyser inga tvivel om att du vill ge mig den hutlösa lön jag kommer att begära”, skrev hon i ett brev. Och hon fick som hon ville. Från och med katalog 1961 ansvarade Brita Lang för att IKEA fick ett mer modernt uttryck. Hon skapade de inspirerande rumsinteriörer som skulle komma att prägla alla framtida kataloger, med professionella fotografier och mer levande texter. Katalogen blev mer lik en inredningstidning, som visade kunderna hur möblerna från IKEA kunde passa i deras egna hem. Brita fick även hjälpa till med texterna och Ingvar skriver vid ett tillfälle att det han i första hand behöver hjälp med är ”att få litet svung i den allmänna texten kring dessa bilder.”

Uppslag i IKEA katalogen 1960 med foton av enkla rumsinteriörer och, till höger, beskrivningar av möbler.
Ganska torra och dystra bilder i 1960 års katalog från IKEA, innan Brita Lang tog kommandot.
Uppslag i IKEA katalogen 1961 med möbelbeskrivningar och en helsidesbild av ett ljust vardagsrum med blommor i vas och en tv.
Med reklamaren Brita Lang vid tyglarna förändrades bilderna av rumsinteriörer samt beskrivningarna i katalogen från IKEA 1961 dramatiskt och skulle fortsätta att utvecklas.
Uppslag IKEA katalog 1962 med inbjudande rumsinteriör i vita och blåa toner, med skira gardiner och blommor i fönstret.
Stora framsteg hade gjorts i 1962 års katalog. Den visade ljusa och inbjudande interiörer.

Efter att deras första gemensamma katalog publicerats skrev Ingvar uppskattande:

”Syster Brita! Tack för samtalet för några dagar sedan. Kul att höra Dig igen. Den där katalogen som väl knappast någon av oss trodde skulle bliva färdig i tid är i varje fall nu under utsändning och i jämförelse med tidigare i varje fall uppställningsmässigt hyggligare tycker jag. Med undantag för vissa färgfel tycker jag att Dina bilder är utmärkta och det skall bli mycket spännande att se om detta för oss nya sätt att sälja på ger det resultat vi hoppas.”

Det blev, som man brukar säga, början på en underbar vänskap. Den bevarade brevväxlingen mellan Ingvar och Brita är både personlig och humoristisk, och vittnar om den personkemi som uppstod mellan reklamaren från Stockholm och entreprenören från Älmhult. Under åren blev tonen i deras brevväxling alltmer avslappnad och familjär. Våren 1962 inledde Brita ett brev med att beklaga sig över sitt ömkliga tillstånd:

”Kära Ingvar, Efter genomgången influensa är jag nu tunn och skön som en månstråle, och endast en ny frisyr med tofsar vid öronen räddar mig från att gå spårlöst förbi.”

Efter denna målande inledning gick hon rakt på ämnet för dagen:

”Jag lovade skriva några rader beträffande omslagsbilden, och ber Dig därvid titta på den lilla skissen på baksidan av detta papper. Tanken är att den nya, blommiga soffan (för vars blommighet jag hyser den största oro, men hoppas det löser sig) står rakt fram i fonden och bildar stommen i en sittgrupp med bord, kanske DACKE eller SIGTUNA, samt två lägre och en högre fåtölj.”

“Intresset för heminredning är som bekant outtömligt.”
– Brita Lang

Ingvar Kamprad försökte flera gånger övertala Brita Lang att flytta permanent till Älmhult, men lyckades inte. Efter tre år avslutade de sitt samarbete, men på den korta tiden lyckades de förvandla den lite småtorra produktkatalogen till en trycksak med moderna miljöer och hög bildkvalitet.

Outtömligt intresse

I december 2020 tillkännagav IKEA att företaget skulle vända sista bladet i sin fenomenala 70-åriga kataloghistoria. Katalogen 2021 blev den allra sista från IKEA på papper (publicerades hösten 2020). Näthandel, sociala medier och förstärkt verklighet, AR, har ersatt katalogerna, men det handlar fortfarande om att visa upp inspirerande heminredningsmiljöer med innovativa lösningar för en bättre vardag. Och Britas kommentar till Ingvar om att intresset för heminredning är outtömligt tycks stämma.

Nedan ses ett axplock ur Britas och Ingvars konversationer.

Maskinskrivet brev från Ingvar Kamprad till Brita Lang, 30 maj 1961.
Ingvar Kamprads brev till Brita Lang den 30 maj 1961.
Maskinskrivet brev från Brita Lang till Ingvar Kamprad, 3 juni 1961.
Brita Langs svar till Ingvar Kamprad den 3 juni 1961.

Relaterat